marți, 4 martie 2014

din obiceiurile romanilor: "Babele"

Pentru necunoscatori, l-am ales pe Robby Bubble sa faca descrierea obiceiului.
In fine,azi 04 martie, dupa spusele unora ar trebui sa fie baba mea. 
Eu nu sunt de acord si in concluzie, am ales pentru mine ziua de 7 martie, ca zi de baba. 
Pai azi daca e s-o iei in mod pozitiv, a plouat sau poate a nins, ca nu mai stiai ce vreme e la un moment dat. Urat, frig si mohorat, dar cica se lasa cu BELSUG, asa ca....o lasam pe asta cu belsugul
De suparat. ce sa zic, cam asa e...de cand a inceput anul mi-a mers de la rau inspre foarte rau si nici cu sanatatea nu ma pot lauda. De-aia vreau ca in 7 sa fie soare, frumos si cald, cum as vrea sa-mi mearga mie anul asta.Asa ca inca imi astept BABA mea frumoasa, luminoasa, ca de belsug ce sa zic, o sa vina de la sine.
Sper sa aveti babe frumoase sau cum vi le doriti.
esti aici: Articole >> Sarbatori / Obiceiuri » Obiceiuri si sarbatori romanesti - Babele

Obiceiuri si sarbatori romanesti - Babele 
Obiceiuri si sarbatori romanesti - Babele


Babele vestesc si ele venirea primaverii, se spune ca in aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna incepe sa-si dea jos cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi si astfel in fiecare si afara se face putin mai cald, iarna lasand loc primaverii sa vina.
Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, de pe 1 pana pe 9 martie fiecare isi alege o zi, sau mai bine zis o baba, asa cum va fi vremea in asa zi asa este si firea omului respectiv spun unii batrani, altii spun ca asa cum este vremea in acea zi asa va fi si urmatorul an pentru omul respectiv. Adica, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste acel om este voios si bun la suflet sau ii va merge bine tot anul urmator, daca in schimb este intunecat atunci acela nu este un om bun la suflet si este cam suparacios. Tot in traditia romaneasca se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie.
Traditia este atat de veche incat adevaratele ei origini nici nu se mai cunosc, la fel cum se intampla si cu interpretarea zilelor pentru care ezista mai multe variante la fel se intampla si cu alegerea babelor ; o metoda este aceea de a-ti alege o zi oarecare intre 1 si noa martie, o alta metoda este de a-ti alege baba in functie de ziua de nastere, daca ziua se afla intre 1 si 9 ale oricarei luni atunci si baba va fi in ziua respectiva, de exemplu daca este cineva nascut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie ; daca data nasterii este formata din doua cifre atunci se procedeaza astfel : de exemplu cineva este nascut pe17 decembrie, ziua in care ii pica baba se calculeaza astfel 1 + 7= 8, deci baba este pe 8 martie.


Robby Bubble
Trimiteți un comentariu